Copyright @ www.airliners.net

 
   
Laaste update was:
April 23, 2010
Statistieken:
Vlieg uren : 1450 uur
Sim uren : - 193 uur

Taal / Language?

---Welkom---of- -Welcome-

Landingen :--648 (zonder sim)
Volgende Vlucht : -Laatste RJ vluchten...
Naar: Glasgow

 

Sample my flickr photo's: View slideshow

 
 

Ter info

- Vragen / Antwoorden / Woordenlijst? Misschien staat het tussen 'Vraag en Uitleg'.

- *= Bericht bevat foto's. Je ziet ze voortaan via mijn flickr pagina.

- Video = Video. Klik op het video icoon en mijn Youtube.com video opent en start. = safe!

- Mijn opleidingstraject is online. Klik 'Mijn Traject'.

- Een aparte 'Foto Gallery' is online! Een update hiervan staat onder 'Laatste Nieuws'.

- Ik heb even al mijn cijfers gedurende de EPST/OAT groundschool netjes onder elkaar gezet. Ook het vlieg gedeelte in Amerika, Oxford (IR) en AJFC en MCC staan erbij. Klik hier.

- Naar Phoenix? Hier wat info.

 

Laatste nieuws

- * Vrijdag 22 April 2010 II Laatste vluchten op de AVRO RJ

De afgelopen simulator sessie in Brussel is tevens mijn laatste op de BAe AVRO RJ geweest. Minder nog dan twee weken en dan begin ik met mijn training op de nieuwe vloot; de Embraer 170/190. Beide subtypes zijn inmiddels bij ons in dienst, het wachten is op de laatste 3 Embraer 190's. Volgende week komt er een nieuwe E190 vanuit Brazilie overgevlogen en dan nog eentje eind Mei. De laatste uit de bestelling komt in November de vloot versterken. In totaal zullen we dan 11 fabrieksnieuwe Embraer jets hebben.Hier een vergelijking tussen de 'kleine' Embraer 170 en zijn grote broer; de Embraer 190.

Embraer 170 - (76 passagiers)

Embraer170

Embraer 190 - (98 passagiers)

Embraer 190

Qua RJ vliegen is het nu echt rustig aan het worden. We hebben nog twee RJ85s over en die zullen in Mei de vlootverlaten. Er is nog een redelijk aanal mensen die moet worden omgeschoold en het weinige werk wat er is wordt onder hen verdeeld. De eerste drie maanden van 2010 waren nog redelijk druk te noemen. Maar deze maand, mede door de Ijslandse aswolk, is met maar 2 vliegdagen tot nu toe erg rustig te noemen. Natuurlijk wel fijn dat ik zoveel tijd thuis kan doorbrengen. Dat gaat snel veranderen als ik eenmaal met de training begin en zal ook niet meer terugkomen daarna. Ik geniet er dan dus ook van. Het enige 'spannende' de laatste maanden is een zogenaamde 'Red Windshear' tijdens de nadering op Edinburgh zo'n drie weken geleden. 'Red Windshear' wil zeggen dat de computers aan boord, aan de hand van de atmospherische condities en zijn eigen metingen, meet dat het toestel performance/lift verliest en het niet langer veilig acht om, in dit geval de landing, voort te zetten. Het toestel waarschuwt gelijk voor deze conditie door middel van rode waarschuwings lampen en een stem over de headset/speakers in de cockpit en de correcte actie is dan om de landing af te breken en het opnieuw te proberen. Het is iets wat niet vaak voorkomt, het was tevens mijn eerste keer, en gaat vaak samen met slechte weerscondities. In dit geval klopte dat als een bus want er stond enorm veel wind en de laatste 15 kilometer van de landing was er erg veel turbulentie. Na de doorstart gelijk weer terug gegaan voor de 2e, en tevens succesvolle poging. Goed qua training om zoiets mee te maken maar minder voor de adrenaline na een flinke poos niet te hebben gevlogen. We bleken niet de enige te zijn wat ik heb er toch een aantal een doorstart zien maken die nacht.

Misschien wel interessant om uit te leggen hoe een omscholing naar een nieuw type vliegtuig, een zogenaamde typerating, er globaal uit ziet. Ik zeg globaal omdat het soms iets verschilt per type vliegtuig en hoe de maatschappij het traject indeeld. Het komt er voor mij kort op neer dat je eerst drie weken achter een laptop zit om de technische kant tot in detail te leren. DIt aangevuld door technische boeken en stapels vragen op papier. Daar doe je dan een aantal examens over en als je daarvoor slaagt ga je de vliegsimulator in. Wij doen 10 sessies van elk 4 uur, plus zo'n 1 a 2 uur aan (de-)briefingen. In deze 40 uur leer je hoe je het vliegtuig feitelijk moet bedienen, hoe je om moet gaan met ladingen aan noodsituaties en hoe de maatschappij wilt dat jij dat toestel gaat vliegen, de zogenaamde SOP's. Dit staat voor Standard Operating Procedures. Als iedereen binnen het zelfde kader vliegt, en met dezelfde regels en richtlijnen gaat het allemaal goedkomen zeg maar. Als dat allemaal goed is gegaan wordt het toestel/type vliegtuig door de overheid bijgeschreven op je vlieglicensie en mag je gaan vliegen. Maar wel eerst met een instructeur met als afsluiting weer een examen. Je begint met een dag training waarbij je, zonder passagiers, een lading aan circuitjes vliegt. Dit kan tegenwoordig ook in een zogenaamde 'zero flight time simulator' worden gedaan. De naam zegt het al, je vliegt je circuitjes in de simulator. Scheelt de maatschappij veel geld natuurlijk maar is voor ons vliegers minder leuk. Wij doen nog de ouderwetse circuitjes in een echt vliegtuig vanwege een aantal redenen die ik hier niet ga uitleggen. Na de circuitjes ga je gewoon de normale 'vliegmolen' weer in. Gewone lijnvluchten met passagiers en een insturcteur. Haal je het examen na 10 sectoren dan ga je los de lijn op, in je uppie. Qua tijdsplanning kan het best varieren maar mijn typerating zal naar verwachting ongeveer zo'n 6 a 7 weken duren. Het hangt allemaal van zoveel factoren af dat het altijd een beetje koffie dik kijken is.

- * Vrijdag 04 December 2009 II Embraer aankomst

Ik weet dat het een flinke poos stil is geweest. Eigenlijk is er weinig nieuws te melden. Begin volgende weer hopelijk voor het laatst naar de BAe 146/RJ sim. Ditmaal in Brussel. Hopelijk binnen niet te lange tijd het telefoontje dat er plek is op onze Embraer 170/190 voor me. Er zijn nu 4 Embraer 170's in dienst en nmr 5 komt al over 11 dagen. Ik ben al een aantal maal aan boord geweest en moet zeggen dat het echt een fantastische kist is. Zowel voor onze passagiers als voor ons. Ruim, licht, en modern. Hieronder een aantal E-Jet impressies;

Embraer 170

Embraer 170 Cabine

Embraer 170 Cockpit 1

Embraer 170 Cockpit 2

Embraer 170

- * Maandag 13 April 2009 II Zomer is er weer

Ondanks dat het zomerschema is ingegaan zou je het niet zeggen aan mijn rooster. April alleen al met 10 vrije dagen, 9 standby dagen, 10 werkdagen en 1 dag training/cursus. Oftewel, een dag werken, dan twee dagen vrij. Zeker met een kleintje in de box een luxe! Ook qua nachtstops is er veel veranderd. Deze maand 6 nachten van huis terwijl dezelfde periode afgelopen jaar je dat aantal makkelijk kon verdubbelen. Waarschijnlijk te danken aan het hebben van London based crew.

Qua Embraer is er ook iets meer bekend. Helaas niet wanneer mijn startdatum is, maar meer hoe de conversie zal verlopen. Afgaand op die criteria denk ik dat mijn conversie training ergens deze tijd volgend jaar zal plaatsvinden aangezien de eerste drie Embraer 170's gestationeerd zullen zijn in London City. De Embraer 190 heeft afgelopen week zijn proeven ondergaan op London City en de officieele certificering zal eind van dit jaar hopelijk plaatsvinden. Ik heb haar helaas niet in actie gezien maar het scheen er nogal spectaculair uitgezien te hebben.

Embraer ERJ-190-100LR 190LR aircraft picture

Copyright Jakub Michalak @ Airliners.net

Een filmpje is hier te vinden;

- * Dinsdag 10 Maar 2009 II HET GROTE NIEUWS ***DEEL 2***

Het zal iedereen niet ontgaan zijn, het is erg stil geweest qua updates hoewel mijn flickr foto pagina wel met regelmaat is bijgewerkt. Het mooiste nieuws is natuurlijk dat mijn vrouw op 1 Februari bevallen is van een prachtige en gezonde dochter genaamd Emma!!! De bevalling was 4 weken vroeger dan uitgerekend maar zeker niet minder welkom. Gelukkig kon ik in de aanloop naar de uiteindelijke bevalling, en de dagen erna, bij mijn vrouw en dochter zijn. Iets wat in dit beroep niet vanzelf sprekend is. Inmiddels zijn we bijna 6 weken verder en loop ik alweer tegen het einde van mijn verlof aan, helaas. Maar zowel baby als moeder doen het erg goed wat het belangrijkste is.

Even een foto bijgevoegd van Emma bij papa toen ze 4 weken oud was;

Emma Zwart

- * Donderdag 25 December 2008 II HET GROTE NIEUWS

2008 zal niet echt de boeken ingaan als het jaar waarin de luchtvaart, of de gehele wereldeconomie, nou echt lekker draaide. Het was voornamelijk 'doom-and gloom'. Maar er was ook goed nieuws! Een aantal dagen geleden kwam voor ons een einde na maanden van speculatie. Onze nieuwe vloot, en dus toekomst, gaat bestaan uit de uit Brazilie komende Embraer 170 en 190 jet! In totaal zijn er 6 Embraer 170 and 5 Embraer 190's besteld plus opties voor nog 3 en aankooprechten voor een verdere 15. Deze Embraers worden ook wel E-Jets genoemd of mijn favoriet, de 'JungleBus'. Hij heeft deze naam omdat het eigenlijk een soort mini Airbus versie 2 is.

De Embraer 170 is reeds gecertificeerd voor London City operaties. De Embraer 190 daarentegen moet nog worden gecertificeerd voor London City maar dat dit moet eind 2009 afgerond zijn. De Embraer 190 in de British Airways configuratie zal worden aangeduid als '190SR', wat staat voor 'Short Runway'.

 

Hier alvast een impressie;

Embraer 190SR

Deze spliksplinter nieuwe jets van Braziliaanse afkomst zullen vanaf September 2009 worden afgeleverd ter vervanging van de huidige BAe AVRO 85/100's welke vervangen zullen zijn eind 2010. Het bestempeld het vertrouwen van British Airways in ons en onze operatie vanuit London City Airport.

Wat feiten op een rij;

 • 6 x Embraer 170 and 5 x Embraer 190SR's plus opties voor nog 3 en 15 aankooprechten
 • De Embraer 170 geeft plaats aan 76 passagiers en de Embraer 190SR aan 98 passagiers
 • Geen stoel in het midden meer. Het is of een raamplaats of een plek aan het gangpad!
 • Efficient, economisch, effectief, prettig voor passagiers en bemanning en milieu vriendelijk

Tot zover het goede nieuws vanuit de Schotse hoofdstad. Voor nu prettige kerstdagen en een gezond nieuwjaar.

 

- * Vrijdag 05 December 2008 II Sinterklaas in Schotland

Ondanks dat het vandaag Sinterklaas is moet er vandaag toch gewoon gewerkt worden. Nou werken, standby wel te verstaan tot vanavond laat. Nadat eergisteren een maatschappij (Flightline, gebaseerd in Southend en vliegend met BAe 146's) failliet is gegaan die nogal veel werk voor ons deed, is de roosterstabiliteit ver te zoeken vrees ik. Nou is December traditioneel al een rustige maand bijgestaan door de kredietkrisis hier in de UK. Maar nadat Flightline dus eergisteren failliet is gegaan zijn er in de 24 uur daarop nog twee maatschappijen wereldwijd failiet gegaan. En ik ben bang dat het daar niet bij blijft. Helaas... Flightline deed voor ons iets van 10 vluchten per dag, voornamelijk 3 x per dag een retour Dublin en de extra Nice en een Edinburgh. Mijn rooster werd gisteren daar deze ontwikkelingen ook veranderd naar een London City - Dublin ipv een Edinburgh. Wel leuk om voor de eerste maal naar Dublin te gaan maar had het toch graag onder andere omstandigheden gedaan. Zeker in de aanloop naar kerst is het erg zwaar voor de (ex) collega's van Flightline. Bij deze dan ook heel veel sterkte!

- * Vrijdag 07 November 2008 II Hulptroepen

Deze laatste drie daagse trip begon met drie sectoren naar Amsterdam om daar het hotel in te gaan. De volgende dag twee sectoren beginnend in Glasgow en eindigend in Zurich. En de laatste dag ook twee sectoren weer naar huis. Zo rond deze tijd van het jaar beginnen de mistige ochtenden weer of miezer en lage bewolking. Zo ook deze trip. De eerste dag verliep prima maar de tweede dag was het plaatje al snel duidelijk tijdens het transport naar de luchthaven. Mist! Onze orginele vlucht van Amsterdam naar Glasgow was gecancelled dus we werden op de eerst volgende gezet. Aangezien we dit maal met KLM vlogen mochten we de tijd 'doden' in de nieuwe KLM Crowne Business Lounge. Niet slecht maar lang niet zo goed als de BA Terminal 5 lounges op Heathrow. De vlucht vertrok uiteindelijk 40 minuten na schema.

Onderweg werden we goed verzorgd door de vriendelijke KLM crew en het duurde niet lang of we kregen de garnalen voorgeschoteld. Tijdens de vlucht voelde we eenmalig een lichte vibratie waarna de Captain als snel op PA kwam om ons gerust te stellen. Niks aan de hand, we vlogen zojuist door het pad van een andere kist.

Na enig overleg met de technische dienst van de KLM werd besloten om de wielen te inspecteren in Glasgow. Besloten werd om een low pass te doen en daarna een missed approach. Genoeg emergency services waren opgetrommeld als voorzorg om de inspectie uit te voeren. Toch wel een apart iets zo'n low pass. Na de missed approach kwam de captain wederom op de PA en vertelde ons dat ze vanaf de grond niets ongewoons hadden gezien. Niet lang daarna waren we wederom op de approach gevolgd door een normale landing. Zodra we van de baan af draaiden werden we begroet door de emergency services met flitsende lampen. Na een kleine inspectie konden we verder naar de gate.

Soms is het gewoon lekker om rustig achterin te zitten. Het eind van het liedje was dat we bijne 90 minuten laat in Zurich aankwamen. Een schrale troost was dat we een late start hadden de volgende dag. Nu alleen nog op tijd bij het ontbijt aanschuiven...

 

- * Maandag 27 October 2008 II Zware zuidwester

Opzich is er ook wel een voordeel aan vroeg opstaan. Die eerste teen buiten het bed is even schrikken maar daarna is het doorbikkelen en voordat je het weet krijg je je natje, je droogje en een prachtig uitzicht daar bovenop

Sunset

Niet lang daarna stond mijn eerste Linecheck op het programma. Niets bijzonders eigenlijk. Doe wat je normaal doet, vlieg gewoon de company Standard Operating Procedures (SOP's) en that's it. De route EDI-LCY-GLA kunnen we onderhand met onze ogen dicht doen. Geen probleem dus. De volgende dag stond er naast wederom een vroege start ook een zware zuidwester storm op het programma in Schotland. s'Ochtend geen probleem hier in EDI maar voor de terugweg toch maar een ton extra brandstof getanked. De weersverwachting was niet echt prettig dus je kan naast een eventuele windshear ook een delayed approach verwachten, wat holding en misschien een missed approach. Cabin crew en passagiers van te voren al ingelicht. Tijdens de approach werd het al snel duidelijk. Edinburgh ATIS zei een wind van 220 degr 32 knopen met vlagen tot 45 knopen met regen en windshear! Auch. Windspeed op 3000 feet gaf 77 knopen aan. Als we in een Cessna hadden gezeten hadden we achteruit gegaan! Op de base leg werden we nog ingelicht dat de BMI Airbus een go-around had gedaan vanwege die Windshear met een snelheids verlies van -10 tot -15 knopen in de laatste 300 feet. Interessant dus. Totaan de 1500 feet was het nog niet zo erg. Captain vloog de approach, standaard company SOP's in EDI. De autopilot de approach laten vliegen was niet zo slim in deze condities vanwege de wat tragere reactie tijd en de verhoogde kans een een Windshear warning omdat de autopilot / autothrottle niet zo snel kan reageren. Maar onder de 1500 feet was het erg ruig. Zo ruig heb ik het nog niet gezien. Was ook slimmer om de captain de landing te laten doen. Een erg nette landing van de captain gezien de condities. De snelheid was 'all over the place' met variaties van -10 tot + 25 knopen op de approach speed gedurende de laatste 500 feet. WOW!

 

- * Zaterdag 04 October 2008 II En het goede nieuws is...

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen.Het goede nieuws is dat Marije en ik ons eerste kindje verwachten! Ze is uitgerekend rond eind Februari / begin Maart 2009. Tot nu toe gaat alles prima naar plan zonder misselijkheid of complicaties. We zijn erg blij en trots op dit super nieuws dat ons leventje voorgoed gaat veranderen. We kunnen niet wachten...! De aanstaande moeder maakt het goed en de aanstaande vader is net klaar met het inrichten van de babykamer. In de tussentijd zijn we gedurende onze vakantie terug geweest naar Holland om het goede nieuws te vertellen aan familie en vrienden en de reacties zijn erg hart verwarmend! Namens ons ook bedankt aan iedereen voor de felicitaties, kaartjes en kado's. We houden jullie op de hoogte!

Qua werk is er weinig nieuws. Het grote nieuws mbt onze vlootvernieuwing valt weinig over te vertellen nu de beslissing met een aantal weken is doorgeschoven. 30 September markeerde tevens het einde van mijn eerste volle dienstjaar op de lijn. Hier even wat statistieken;

 • Vlieg uren: 564
 • Aantal vluchten: 353
 • Gemiddelde sector tijd: 1hr 35min van gate naar gate
 • Aantal landingen* : 167
 • Go-arounds: 2, beiden op London City
 • Baulked landings*: 1, op London City vanwege een 'low level windshear'
 • Bestemmingen: 14, inclusief winter charters en onderhouds vluchten.
 • Kortst durende vlucht: 00:13 min van London Stansted naar London City. (Blocktijd)
 • Langste vlucht: 03:05 min van London City naar Madrid vanwege sterke headwind

* Landingen tel ik puur vanwege mijn eigen interesse Gewoon een leuk feitje.

* Baulked landing is een landing waarbij je een doorstart maakt maar wel de runway raakt.

Qua uren aantal ben ik best tevreden. Voordat ik hier begon wist ik dat ik kon rekenen op ongeveer 450 uur, maximaal 500 maar dat was erg optimistisch. Sinds dat ik op de lijn begon bij BA Cityflyer zijn we van 7 naar 12 vaste bestemmingen gegaan en is de vloot is uitgebreidt van 10 naar 12 AVRO's. 10x AVRO RJ100's en 2x een AVRO RJ85. Verder hebben we nog twee BAE 146's geleased voor een x aantal maanden om ons netwerk uit te breiden met oa. Dublin en extra Nice, Frankfurt, Edinburgh en Glasgow vluchten.

- * Woensdag 13 Augustus 2008 II Druk druk druk

Na een record drukke Juli maand is het logboek weer aardig bijgevuld. Gemiddeld doe je bij ons zo'n 45 uur per maand aan echte vlieguren. Uiteindelijk zat ik in Juli op 63 uur wat een record is. Er is een stijgende lijn te zien, mede te danken aan de uitbreiding van ons netwerk en de verhoging van de frequenties vanuit London City op Edinburgh, Glasgow, Frankfurt en Nice. Daarnaast heb ik 5 van mijn 7 dagen verlof kunnen werken. Verschillend van 1 tot 4 sectoren per dag. Niet alleen goed voor de bankrekening maar voornamelijk voor het uren totaal. Bij ons kan je rekenen op ongeveer 500 vlieguren per 12 maanden. In vergelijking met Easyjet die zo'n 650 tot 700 uren doen en Ryanair die je rooster volplanned tot de volle 850 a 900 vlieguren!

Het maximum in de UK is bij wet 100 uur in 28 dagen en/of 900 uur in 12 maanden. Tot op heden is de verwachting dat ik zo'n 525 uur draai sinds mijn start op 30 September 2007. De tijd vliegt zeg maar... Doordat ik zoveel gewerkt heb gedurende mijn verlof waren mijn duty uren, de tijd van checkin tot checkout van een trip, nogal hoog opgelopen en ook had ik te weinig vrije dagen in 12 weken waardoor er een aantal dagen aan vliegen/standby's is afgenomen zodat ik legaal de benodigde rust krijg wat resulteerde in een blok van 4 dagen vrij! Een van de grootste problemen van de afgelopen maanden was het tekort aan captains waardoor de huidige captains voluit draaide inclusief veel vrije dagen werken en extra sectoren om het programma draaiende te houden. Maar nu lijkt het tekort zich te verschuiven naar de First Officer kant, voornamelijk door zwangerschappen en promoties tot captain.

Het is voornamelijk veel touren. Gekscherend ook wel long haul lifestyle op een shorthaul kist genoemd. Oftewel van hotelkamer naar hotelkamer. Je voelt je naakt als je van huis weg gaat zonder je nachtstop trolley.

Eind July toch nog een soort van echte vakantie ingelast toen Marije met mij meekwam op een 3 daagse trip naar Madrid. Een hele leuke tijd, snikheet weer in Madrid (41 graden) en een kans voor Marije om te zien hoe zo'n trip als crew er nu uitziet. En ook deze trip was weer non-standaard en leverde de nodige verrassingen op waardoor het voor haar wat gemakkelijker was om te relateren aan mijn verhalen nu ze het zelf ook meemaakte. Verder een heel aardige crew die haar goed in de watten legde.

jVerder is Edinburgh weer omgetoverd tot de culturele-en entertainment hoofdstad van de wereld nu de 'Fringe Festival' maand Augustus weer is begonnen. De stad is afgeladen met optredens en toeristen. Zelf een aantal dagen geleden naar een comedy show geweest van Amsterdam Underground. Nederlandse cabaretiers die in het Engels optreden. Een zeer geslaagde avond met Micha Wertheim die een show van een uur verzorgde. Morgen staat een van de grootste Engelse cabaretiers op het programma, Jimmy Carr!

Edinburgh Fringe Festival

 

- * Zondag 15 Juni 2008 II Terug in de simulator

Deze keer een korte update vanuit Edinburgh. Deze maand staat voornamelijk in het teken van mijn 6 maandelijkse simulator check. Dit maal in Istanbul i.p.v. Brussel. Op zich niet erg maar het betekend wel een 4 daagse trip overall. Veel tijd weg dus voor 'maar' 8 uur simulator tijd. De laatste sim dag was uiteindelijk een dag van 18 uur die om 0500 al begon helaas. Gelukkig arriveerden we vroeg op Heathrow maar we mochten de eerdere Edinburgh vlucht, die ook vertraagd was, niet nemen. Dus toen maar de BA Galleries Lounge in Terminal 5 om even de tijd te doden, te relaxen en nog snel even wat Euro 2008 voetbal te kijken. En wat een fantastisch toernooi tot op heden! Ik had de eer om net na de Frankrijk - Holland wedstrijd de PA te doen onderweg naar Frankfurt. Het leuke daarvan was dat een van onze cabin crew members uit Frankrijk kwam. Echt een onbetaalbaar gezicht toen ze de uitslag hoorde. Kon het niet laten om d'r toch een beetje mee te teasen. Gelukkig nam ze het sportief op.

Nu twee dagen vrij voordat er dinsdag weer een drie daagse Madrid voor de deur staat. Tegelijk ook mijn eerste vlucht op een van onze twee RJ85's die nu al zo'n 6 weken in dienst zijn.

Verder weer nieuwe foto's op m'n flickr pagina. Inclusief foto's van mijn jumpseat van Istanbul naar Heathrow op een BA 767.

- * Zaterdag 24 Mei 2008 II Einde vakantie

Na 10 dagen vrij te zijn geweest is het weer tijd om de lijn op te gaan. Marije en ik zijn met een huurauto de Schotse Hooglanden ingetrokken voor een week en van B&B naar B&B gereden. In een woord samenvattend: SUPER! Prachtige uitzichten en landschappen en super (on) Schots weer gehad met strak blauwe luchten en 20 to 25 graden soms! In die week hebben we zo'n 1004 mijl gereden! zo'n (1615km!) Jammer dat het er weer op zit.

Nu weer terug naar de orde van de dag. Tot het einde van de maand mei mag ik in totaal 26 keer op en neer tussen Edinburgh en London City. Kan het nu zeg maar 'blind' vliegen. Daarna gelukkig begin Juni mijn eerste Warsaw vlucht! Helaas nog niet op onze 'nieuwe' RJ85 gezeten maar dat wordt in Juni ruimschoots goed gemaakt met een aantal Madrid vluchten waar de RJ85 standaard op staat. Verder al een aantal maal naar Amsterdam geweest wat super is. 38 minuten airborne en je staat weer op de grond. Wel raar om Nederlands te praten op een luchthaven, ik geef zeker de voorkeur aan Engels!

Daarnaast morgen ook een primeur!. Marije gaat voor het eerst bij mij achterin sinds ik begon met vliegen in Augustus 2005! Een enkeltje London City, dan het hotel in en de volgende dag samen in London vrij tot 1430uk waarna ze weer met mij als Pilot Flying terug mag naar Edinburgh. Ik doe daarna nog een retourtje London City en ben weer thuis rond 2300uk. Helemaal top...!

En eveneens meer nieuwe foto's op m'n flickr pagina. Inclusief foto's van de Schotse Highlands.

 

- * Woensdag 16 April 2008 II Stanby is een vrije dag?

Normaal zou ik antwoorden met een ja. Gisteren vroeg terug uit Madrid na 4 korte uurtjes slaap was ik wel toe aan een 'vrije' dag. De standby stond voor 1200 tot 2000hr. Aangezien we een paar First Officers meer hebben dan we feitelijk nodig hebben kan je er wel vanuit gaan dat je vrij bent. Maar je blijft natuurlijk altijd afhankelijk van je telefoon. Je moet immers binnen een uur op de luchthaven kunnen staan. De Madrid trip liep lekker behalve de laatste sector. Vrijdag avond, spits uur, lekker avond zonnetje, volle bak achterin en op tijd weg. Zo hoort het. Eindelijk stonden we dan klaar voor vertrek. Het wachten was nog op een binnenkomende kist waarna we de baan op konden draaien. Althans, dat verwachtten we. Niet dus. Airfield Operations had een vloeistof gevonden op de stand waar we net vandaan kwamen en er was iemand onderweg om ons te inspecteren. Binnen no time stond er een auto naast ons en werd ons verteld dat er hydraulische vloeistof lekte vanonder het neuswiel. Tot zover dus je schema en nachtrust in het vooruitzicht. Safety first dus wij terug naar onze stand. Engineers stonden ons al op te wachten en het lekte inderdaad. Uiteindelijk bleek er bij het neuswiel een afsluitring lek te zijn waardoor er hydraulische vloeistof weg drupte als het systeem onder druk staat. Vandaar ook dat we het niet merkten tijdens de walkaround. 90 Minuten later konden we weer koers zetten naar Madrid.

Tot zover Madrid, nu de standby dag. Ik zal proberen een soort van schematisch overzichtje te geven van deze dag. Standby dus van 1200 tot 2000hr. Kiezen dus tussen s'ochtends nog weg gaan of lekker uitslapen. Het werd het eerste omdat het Scottish History weekend was en alle historische attracties gratis waren en ik nog niet in Edinburgh Castle was geweest. Mooie weer en gratis entree. (normaal 11 pond p.p.) Edinburgh Castle is zeker de moeite waard. Het is veel groter en ruimer dan je in eerste instantie denkt en mooi opgezet ook. Ga er wel met mooi weer heen dan heb je een top uitzicht hoog boven de stad. Op tijd weer terug voor de standby just in case. Die middag live motorsport op tv inclusief de MotoGP! Top dus zou je denken. Totdat na vier rondjes de mobiel ging. Hartslag van schrik in de drie dubbele cijfers. Zal toch niet waar zijn he... En jawel, over een uur melden op de luchthaven. Ook gelijk de eerste keer dat dit mij overkomt sinds ik in dienst bent. Pak aan, koffertje mee en een kus aan Marije. Precies 59 minuten later stap ik de crewroom binnen waar ik de captain ontmoet. Helemaal niet slecht als je bedenkt dat alle bussen andere routes rijden vanwege de aanleg van de Edinburgh tramlijn en dat het ook nog eens zondag was.

We gaan als passagiers naar London City, dan via een taxi naar (London) Southend Airport om een van onze kisten op te halen die net opnieuw is gespoten en die klaar is voor service. Geen cabin crew mee dus. Rond 1600hr zijn we in London City en binnen 5 minuten na aankomst zitten we al in de taxi naar Southend airport. Ritje van ongeveer 45 minuten. Rond 1650 zijn we op Southend. Alleen geen kip te bekennen en alles is dicht. Een Cessna in het circuit, that's it. Net 5 man aanwezig aan deze kan van de luchthaven. Ze doen hier voornamelijk onderhoud (ATC Lasham) aan kisten en er zit een vliegschool. Bleek ook dat onze kist nog niet klaar was en we tot 2000hr zouden moeten wachten. En aangezien alles dicht was op de luchthaven moesten we naar de McDonalds om de hoek. En dat is niet echt aan te raden op een zondag middag in uniform! Toen we terugkwamen nogmaal een kopje koffie/thee gekregen van de vriendelijke receptioniste. Alles liep nog verder uit en we konden rekenen op 2100hr. Rond 2030hr werden we opgehaald door iemand van Airport Operations die ons naar het maintenance gedeelte bracht. Daar aangekomen stond onze kist nog in de hangar en deels met steigers er omheen. Zag er niet echt veelbelovend uit...

Maar de leider van de onderhouds ploeg verzekerde ons dat ze met 20 minuutjes wel klaar zou zijn. Alleen moest ze wel nog een zogenaamde Power Assurance Check ondergaan. Dat wil zeggen dat elke motor op bepaalde vermogens wordt getest en de waardes die daaruitkomen moeten met de voorschriften kloppen. Dit werd gedaan door de engineers zelf en na er een paar ton aan brandstof in te hebben gegooid deden zij de check ergens achteraf op de luchthaven. We hadden speciale dispensatie gekregen omdat we (veel) geluid maakten buiten bepaalde uren. Na deze check die iets van 30 minuten duurde werd er weer terug getaxied en de motoren uitgezet. Daarna nog wat papierwerk waarna wij het overnamen. Eerst een first flight of the day check en een algehele security check inclusief de cabine. Rond 2210 waren we klaar voor vertrek richting Edinburgh. Bij de McDonalds hadden we door middel van kop of munt bepaald wie er vloog (PF) en wie niet. (PNF) Met mijn geluk bij spelletjes kun je de uitkomt natuurlijk wel raden. Ik vloog niet. Op zich ook wel goed omdat ik daardoor de descent into Edinburgh kon doen wat normaal iets voor de captains is waarna ik hem dan land. Vliegtijd was 59 minuten en een kruishoogte van FL300 voor deze korte vlucht. Omdat we na bepaalde uren landen op Edinburgh was de main runway niet beshikbaar en kregen we baan 30. Uiterst ongebruikelijk. Deze baan heeft nml geen naderings hulpmiddelen waardoor je hem alleen met goed weer op zicht kan aanvliegen of via een SRA approach met radar begeleiding.

ATC geeft je dan een zogenaamde SRA approach. Dit is een non-precision approach. (omdat die baan die hulpmiddelen dus niet heeft) ATC geeft je koersen om te sturen via de radio zodat je recht voor de baan blijft en hij geeft je een hoogte gekoppeld aan een bepaalde radar afstand tot touchdown waardoor jij dus kan bepalen of je op het profiel zit en je descent planning kan aanpassen. Deze aanwijzingen stoppen op 2 and/of 0.5 mile van touchdown waarna je visueel verder moet. Kan dat niet dan doe je een go-around.

Het zicht was goed (10km+) dus we konden visueel verder. Na een zachte landing snel de baan af en de kist afsluiten en naar huis toe rond 2345hr. De volgende dag wederom een standby, ditmaal maar 3 uurtjes, en de dag erna weer terug naar de schoolbanken voor een herhalings cursus Crew Resource Management en een herhaling van de Security training. Ik hoop dat dit stukje een inzicht gaf hoe zo'n standby call out ongeveer werkt en het was ook wel een leuk overzicht van een non standard werk dag. Nu lekker genieten van een paar vrije dagen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

- * Woensdag 26 Maart 2008 II Druk Paas weekend

Ditmaal een nieuwe layout van mijn pagina als proef om het werk wat nodig is per stuk tekst te reduceren. Alle oudere berichten vind je onder dit bericht of via de Archief sectie in de rechter balk. De berichten worden niet verwijderd.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paas weekend, oftewel druk! Zowiezo is Maart een drukke maand voor me. Een leuke bonus zijn de ski charters in de laatste twee weekenden. Maart begon voor mij met een standaard drie daagse Madrid tour plus een Zurich tourtje. Terugkomend van Madrid werd er gebeld door Operations of ik in wilde vallen voor een gestrande F/O. No problem. Een Madrid vlucht is altijd goed voor de vlieguren. Een van de vluchten had zelfs een blok tijd van 3hr 05 minuten! Standaard is die vlucht iets van 2hr 45 minuten. Maar een jetstream met 145 knopen precies op de neus helpt niet echt als je ergens op tijd probeerd te zijn. Deze jetsream was helemaal merkbaar boven FL314. Zulke turbulentie heb ik nog nooit meegemaakt. Toch maar even snel besloten om te kruisen op FL300 waar het lekker smooth was. Op een andere sector van Madrid hadden we net voor takeoff een probleem met een van de engine air valves (kleppen) die niet wilde openen. Uitendelijk besloten om terug naar de gate te gaan en het door een engineer te laten nakijken. Op zich hadden we kunnen vertrekken met deze fault maar toch maar besloten om het even na te laten kijken en helaas vetraagd weg te gaan. Het was gewoon veilig om te vertrekken en niets meer dan wat ongemak.

Afgelopen zaterdag was mijn eerste dag met ski charters. Wekker lekker vroeg om 0400 laten aflopen voor een 0700 vertrek. Eerst een sector naar London City en vervolgens naar Birmingham positionen. Vluchttijd was 31 minuten. Mijn record tot zover. Arrival briefing was al voor vertrek uit London City gedaan. Geplande kruishoogte was FL200 maar dat was wel wat ambitieus dus we besloten op FL90 te blijven. Max speed 240 voor ons onder FL100. Eenmaal in Birmingham kregen we 110 passagiers inclusief hun ski uitrusting voor Lyon. Altijd leuk om naar een nieuwe bestemming te gaan, zeker als spotter.

Lyon airport overview

Air Austral B777

Eenmaal terug in Birmingham snel naar het hotel omdat het wekkertje de volgende dag weer vroeg afliep. Helaas was het hotel host voor een grote Asian bruidsshow. Kortom, veel drukte op de gang en een onrustige nacht. s'Ochtends vroeg op de luchthaven al melding van de sluiting van Manchester vanwege de sneeuw. Een paar kisten weken al uit van Manchester naar Birmingham. Maar het duurde niet lang of het begon te sneeuwen in Birmingham. Wederom een volle kist, ditmaal naar Turijn en ik was Pilot FLying. Besloten om te de-icen na het boarden wat ons 25 tot 30 minuten gaf totaan vertrek. Net voor takeoff viel ons op dat een van de airconditioning packs niet helemaal goed wilde werken. Eenmaal cleared for takeoff ging het gas erop en de remmen los. 'Power set' en niet veel later een Amber caution met een Ice Protect lookup op onze Central Warning Panel gevolgd door een 'Stop Stop' van de captain. (P2) Gas dicht, auto-throttle eraf en vol de remmen erop. Een hele aparte ervaring. Op de baan eerst kijken wat het probleem was vanuit de manuals. Daarna nogmaals kijken of het probleem terug kwam met vermogen en de remmen erop. Helaas weer het zelfde verhaal dus van de baan af. Weer de boeken in en even later voor de laatste maal proberen met wat gas erop. Ditmaal geen problemen gelukkig, waarschijnlijk dus een klep die vast zat en wat verdere aansporing nodig had. De nadering van Turijn was erg mooi. Onze safe altitude in geval van een emergency descent ofzo was 18300 feet over de Alpen!

Crossing the Alps towards Turin

Descending over the Alps

en mij favoriet;

Just spectacular

Turijn zelf was druk met ski charters, voornamelijk Boeing 757's vanuit de UK. De landing was netjes inclusief een aardige tailwind. Het vertrek was ook interessant. Tot nu toe heb ik nog nooit zo'n lange takeoff roll gehad.

Turin's runway 33

De rest van de vlucht verliep soepeltjes en na de stop in Birmingham vlogen we door naar Glasgow. Daar nog even wachten op de taxi naar Edinburgh. Helaas in totaal 50minuutje vertraging waardoor ik nog maar de laatste 20 minuten van de Formule 1 herhaling kon zien.

Volgend weekend een soortgelijk verhaal als dit weekend. Alleen nu geen charter naar Lyon op de zaterdag. Gelukkig wel een Turijn op zondag. Dit zijn ook gelijk de laatste twee charters van het seizoen. Zondag is ook de start van onze vluchten vanaf London City naar Nice met een dagelijkse vlucht op de weekdagen. Verder ook geruchten dat we deze zomer drie maal daags naar Dublin vliegen. Eerst zien, dan geloven...het blijven immers geruchten...

En eveneens meer nieuwe foto's op m'n flickr pagina. Meer dan er op deze pagina staan!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Onze nieuwste vloot aanwinst, een AVRO RJ85. Hier de eerste foto!

- * Vrijdag 29 Februari 2008 II Weer wat verder

- Video Ooit een B777 vs A1GP race car een dragrace zien doen? Klik hier voor de foto's en de video!

- * Maandag 07 Januari 2008 II Druk maar toch rustig...

- * Woensdag 05 December 2007 II Uitbreiding

- * Vrijdag 09 November 2007 II Vliegen op de lijn

- * Zaterdag 27 Oktober II Final Line Check : Pass!

- Woensdag 10 Oktober II Linetraining Part I

- * Zaterdag 22 September II Trouwen op Mauritius

- * Video Prachtig Lauriston Castle nabij Edinburgh (Youtube)

- * Donderdag 23 Augustus II Lauriston Castle @ Edinburgh foto's

- Video 'Met de vlam in de pijp...' Een oud filmpje maar oh zo interessant (Youtube)

- * Vrijdag 17 Augustus II Killing time...

- * Aantal foto's online: 737! Zie ze hier...

- * Prachtig London City...! Foto 1 - Foto 2 - Foto 3 en plus foto'tje Edinburgh

- Video Ik kan niet wachten! Dit zijn mijn fans! Yes... ;-)

- * Donderdag 19 July II Getting married in Mauritius!

- * Woensdag 11 Juli II Jumpseats en Edinburgh

- * Zaterdag 30 Juni II Base Training @ Glasgow Prestwick

- * Vrijdag 29 Juni II Sim in Istanbul - Part 2

- * Maandag 18 Juni II Sim in Istanbul - Part 1

- * Dinsdag 15 Mei II Hokken in Edinburgh!

- Donderdag 03 Mei II Technische fase afgerond

- Vrijdag 27 April II Performance examen is ook binnen

- Maandag 23 April II Technisch examen AVRO RJ100 gehaald!

- Maandag 09 April II Nieuw adres en afscheid...

- * Vrijdag 23 maart II Zojuist aangenomen bij British Airways (BA) Cityflyer!!!!!!!!!!!

- * Donderdag 22 maart II Graduation AP249 en het vertrouwde AP252!

- * Donderdag 08 Maart II Bezoekje aan de verkeersleiding op Schiphol

- Zondag 25 Februari II Een Frans @ BA Cityflyer mijlpaal! De 10.000 pageviews zijn zojuist gepasseerd sinds de start van de meting op 11 April 2006!!! Mijn dank aan alle geinteresseerde over de afgelopen tijd en blijf kijken, want ook na de opleiding blijf ik online en regelmatig updaten! Op naar de 25.000...

- * Dinsdag 20 Februari II Weekje Nyenrode

- Video Vrijdag 09 Februari II Al mijn filmpjes, oude en recente, nu via Youtube.com online! Bekijk ze onder het kopje 'Mijn Video's' halverwege de rechter navigatiebalk. Of ga naar mijn overzichtspagina bij Youtube via deze directe link.

- Maandag 29 Januari II De 'Foto Gallery' pagina is vernieuwd! Nu weergegeven via een flash presentatie! Neem een kijkje in de gallery naar keuze...

Beste lezers,

Graag wil ik iedereen via deze weg hartelijk bedanken voor alle reacties, felicitaties en kaartjes naar aanleiding van het 'Geslaagd' berichtje in de Wieringer courant! Het is nu even wat stil qua nieuws maar als er wat is, dan plaats ik het gelijk hier. Nogmaals merci!

- * Maandag 15 Januari II De opleiding is afgerond!!!!!

- * Donderdag 04 Januari II MCC is begonnen

Beste lezers,

Natuurlijk de beste wensen en een gelukkig en gezond 2007. Op naar een nieuw jaar vol vliegplezier! Volg ook in het nieuwe jaar mijn vlieg bevindingen op www.dutchops.com/frans.htm. Tot zover mijn dank aan al mijn lezers/bezoekers voor alle reacties.

Ik ga er even met Marije tussenuit naar Mexico, but I'll be back...

- * Woensdag 29 November II AJFC deel 2, het zit er alweer op

- Vrijdag 23 November II AJFC deel 1

- * Donderdag 16 November II Waar we het allemaal voor doen...

- Zaterdag 04 November II Instrument Rating (IRT) binnen!!!

- Zaterdag 28 October II Spinning in de Zlin

- Dinsdag 24 October II 170A gehaald

- * Zondag 22 October II Laatste loodjes

- * Vrijdag 13 October II Rondje Bristol

- * Zaterdag 30 September II Foto Gallery: Bizzjets @ Oxford

- * Zaterdag 30 September II Getting closer...

- Video Vrijdag 29 September II Oxford - Bournemouth - Oxford compilatie

- * Woensdag 26 September II Foto Gallery: Heathrow page 2

- * Dinsdag 26 September II Persoonlijke Foto Gallery nu online!

- * Donderdag 21 September II Nu wordt het interessant

- * Donderdag 14 September II Weer een weekje verder

- Woensdag 13 September II Frans @ DutchOps back online!

- Donderdag 07 September II Wonen in de sim

- Mijn vlieg agenda II Zowel heden als verleden... ***completed!***

- * Woensdag 30 Augustus II Alweer een jaar verder!

- * Zondag 27 Augustus II Blenheim Palace

- * Zondag 20 Augustus II Shoppen in London

- * Donderdag 17 Augustus II Multi Engine Class Rated! (MECR)

- 'Vraag en Uitleg' pagina ge-update met de Seneca II data

- * Zaterdag 12 Augustus II Visueel vliegen op de Seneca

- Maandag 31 Juli II Eerste Seneca vluchten

- * Zondag 30 Juli II Rondje zuid-oost kust UK

- * Zaterdag 29 Juli II Eerste Seneca plaatjes

- * Dinsdag 25 Juli II 2 maal goud!

- Maandag 24 Juli II Terug in Oxford

- * Video Vrijdag 14 Juli II Einde FOF & Harrier Chrash at Oxford!

- Woensdag 12 Juli II Halverwege FOF week 2

- Maandag 10 Juli II FOF week 1 afsluiting

- * Dinsdag 04 Juli II Terug in de UK. Eerst de First Officer Fundamentals. (FOF)

- Donderdag 22 Juni II Commercieel Piloot!

- Volgende update komt vanuit Nederland...stay tuned

- 'Vraag en Uitleg' pagina ge-update met Archer en Arrow data.

- * Vrijdag 16 Juni II Kleine update

- * Zaterdag 10 Juni II CPL Cross Country

- * Woensdag 07 Juni II PT2 profile en PT2 achter de rug

- * Zondag 04 Juni II Geen vliegen

- * Donderdag 01 Juni II Onder de kap en instrument flying

- Woensdag 31 Mei II Internet/PC problemen opgelost. I'm back in business!

- Video Nachtvliegen deel 1 (19,5mb = 4:31min) Met dank aan Olivier voor het filmen s'nachts

- Video Nachtvliegen deel 2 (12,1mb = 4:01min)

- Video Nachtvliegen deel 3 (20,7mb = 5:54min)

- * Zondag 28 Mei II Lekker weekje + Scottsdale Gunclub

- Video Tucson Int. Impressie (38,5mb = 4:56min) (beschikbaar op aanvraag)

- Maandag 22 Mei II PT1, verhuizing en storm in Scottsdale

- Naar Phoenix? II Hier het antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

- * Woensdag 17 Mei II Tucson foto's

- * Dinsdag 16 Mei II Even bijpraten plus navigatie foto's

- Maandag 08 Mei II Een dag uit het leven van...

- Video Touch 'n go's op Scottsdale (37,3mb = 7:34min) (beschikbaar op aanvraag)

- * Dinsdag 02 Mei II Viva Las Vegas! (het laden kan even duren, 15 foto's = 3.5mb)

- Vrijdag 28 April II Ben even drie dagen afwezig. Marije en ik zijn lekker luxueus in The Venetian, Las Vegas! Begin volgende week weer een update.

- * Woensdag 26 April II Eerste solo is een feit!!!

- Video Eerste solo! (35.6mb = 4:04min)

- * Dinsdag 25 April II Ook een bezoekje aan Canyon de Chelly

- Zaterdag 22 April II Circuitjes vliegen

- Video Hotel en omgeving (21.6mb =3:50min) (beschikbaar op aanvraag)

- * Dinsdag 18 April II The Grand Canyon...! (incl. extra grote (24x) foto reportage)

- Zondag 16 April II Pasen. Ben met Marije voor een aantal dagen naar de Grand Canyon en omgeving. Volgende update ergens eind aankomende week...

- * Donderdag 13 April II Eerste eigen landing!

- Video Eerste landing (21.6mb =2:40min) (beschikbaar op aanvraag)

- Woensdag 12 April II Na wat vrije dagen vandaag AP-5

- * Maandag 10 April II Nog even wat foto's van de hotel kamer

- Vraag en uitleg pagina nu online. Maar er komt meer...

- * Dinsdag 04 April II Wat foto's van vlucht AP-3 (= dus vlucht 3 )

- Video FLying to Phoenix Part 2 (36.6mb = 6:06min)

- * Vrijdag 31 maart II First Flight!!!

- Dinsdag 28 maart II Wat is amerikaans? Klik hier en hier

- Video FLying to Phoenix Part 1 (33.5mb = 7:22min)

- * Zondag 26 maart II Live vanuit Scottsdale, Phoenix!!!

- Donderdag 23 maart II Een cijfer overzichtje als afsluiting...

- Donderdag 23 maart II Fase II JAA resultaten zijn binnen!!!

- * Woensdag 01 maart II Sneeuw in Oxford

- Zaterdag 25 Februari 2006 II Resultaten schoolfinals fase II

- * Zaterdag 18 Februari 2006 II NO MORE GROUNDSCHOOL!!!

- * Vrijdag 27 Januari 2006 II Visa werk & Yoghi

- * Dinsdag 24 Januari 2006 II Test 2

- * Vrijdag 13 Januari 2006 II Gewend aan fase II

- Vrijdag 06 Januari 2006 II Gelukkig nieuwjaar

- * Donderdag 22 December 2005 II Fase I JAA resultaten & het begin van mijn site

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welkom op mijn weblog

Op 30 augustus 2005 ben ik begonnen aan mijn opleiding tot verkeersvlieger bij EPST. (European Pilot Selection & Training) Ik volgde mijn opleiding in Oxford, (UK) Phoenix (USA) en Utrecht.

Op 10 April 2007 startte ik als First Officer bij BA CityFlyer op de AVRO RJ100 vanuit Edinburgh, Scotland

Via deze weblog kan je mijn bevindingen en vorderingen blijven volgen.

Veel plezier alvast...

a -Nieuw a

Mijn foto's vind je via deze link: -> flickr!

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called My Pilot's view. Make your own badge here.

flickr! foto's: 783 New!

Plus als vanouds:

Mijn online luchtvaart foto's

All my online aviaiton photo's

Foto's online: 750 New!

Klik op de foto voor al mijn online luchtvaart foto's ---(nieuwe pagina)

 

Websites van klasgenoten /EPST'ers

----- -----

 

Mijn eigen video's New!
Op zoek naar een van mijn video's? Dat kan hieronder... (Opent via Youtube.com)

(** = safe!) Opent hosting site genaamd Flightlevel350.com. Download ervan is niet meer mogelijk.

 

In samenwerking met:

www.EPST.nl

&

www.OxfordAviation.net

Mijn basis?

Edinburgh, Scotland

(exacte adres? Stuur een mailtje)

Aviation Blog's

Andere Links

Andere Video's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
      Copyright © 2006 - 2007 Frans @ BA Cityflyer - All rights reserved