Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
- Woensdag 10 Oktober II Linetraining Part I

Helaas, helaas, helaas, geen foto's van de mooie uitzichten vanaf stoel nmr#2. Dat komt later wel. In totaal heb ik er nu 24 uur opzitten, gelijk aan 18 enkele vluchten. (sectoren genoemd) De teller staat verders op acht landingen en 8 takeoff's. Ook drie maal een nachtstop gedaan. Twee maal in Frankfurt en een maal in Glasgow. De hotels zijn echt top, vooral die in Frankfurt.

Afgelopen zondag een week geleden begonnen met een drie daagse tour vanuit Frankfurt. De eerste vlucht zal wel lang blijven hangen. Niet omdat er iets mis ging maar gewoon omdat het zo gaaf was. Marije heeft ook nog m'n eerste vlucht kunnen zien vanaf het dak van de parkeergarage wat ook wel speciaal was. Frankfurt is gaaf, zeker s'nachts. Misschien wel omdat ik s'nachts vliegen het leukste vind maar anderzijds omdat je als spotter natuurlijk een prachtig uitzicht hebt vanaf de nmr#2 stoel. ;-)

Die dag ook mijn eerste takeoff (t/o) in een jet op mn naam mogen zetten, nml vanaf Frankfurt's rwy 18. Gevolgd door mn 2e t/o in London City en de eerste landing in Frankfurt. (rwy 25R @ night) Het gevoel was echt gaaf om eindelijk te mogen doen wat je al zo lang wilt. De eerste twee dagen (en 4 sectoren) vlieg je met een safetypilot op de jumpseat. Voor het geval ik als groentje alleen overblijf als el capitano niet meer in staat is om te vliegen. En daarnaast om een deel van mijn werk uit handen te nemen zodat ik me puur kan concentreren op het vliegen zelf.

De laatste vlucht naar Frankfurt was zonder safetypilot wat een prettiger gevoel geeft dan dat er telkens iemand over je schouder meekijkt. Ondanks dat zij zelf ook in mijn positie hebben gezeten en met een safetypilot hebben gevlogen. Niet dat het hinderlijk was maar het liefst zit je natuurlijk met z'n tweeen voorin. Op die vlucht, waar ik ook Pilot Flying was, hebben we schijnbaar het company record qua tijd naar Frankfurt gebroken. T/o tot landing in 58 minuten. Geholpen door een tailwind, wat directe routes en een controller (verkeersleider) in Frankfurt die ons een zogenaamde 'slam dunk' liet doen. Met andere woorden, hoog en snel laten vliegen en je op het laatste moment naar beneden halen voor een straight-in approach. Erg interessant op je tweede dag, zeker als alles zo snel gaat.

Als F/O mogen wij na de linetraining geen takeoff's meer doen vanuit London City wat wel jammer is. Ben alleen even vergeten wanneer die restrcitie wordt opgeheven. Volgens mij na onze eerste OPC. (operators proficiency check)

Verders nog een twee daagse tour vanuit Glasgow (GLA) gedaan. Eerst vanuit EDI naar Glasgow met de taxi en dan vanuit daar naar London en terug naar GLA. Daar het hotel in om de volgende dag 4 sectoren te doen en te eindigen in Edinburgh.(EDI) Beide sectoren naar EDI was ik pilot flying en het weer was niet al te top en het ILS systeem was buiten gebruik. Wat resulteerde in een zogenaamde localiser/dme approach waarbij je wel het midden van de baan doorkrijgt (centerline/localiser) maar geen glijpad. Betekent dus dat je je dalingshoek moet bepalen door afstanden (DME) tegenover een vooraf bepaalde hoogte te zetten die op je kaarten staan. Als je dan dat profiel aanhoudt kom je net zoals met een ILS mooi recht voor de baan uit op de juiste hoogte. Wordt ook wel een non precision approach genoemd. Ook deze twee approaches waren toch wel de highlights van de 1e week.

Nu heb ik helaas twee weken vrij temidden van m'n linetraining. Ik moet nog 10 sectoren en dan heb ik m'n line-check. Al met al een erg leuke maar intensieve eerste week. Iedereen waarmee je vliegt is echt super aardig.