Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
- Maandag 23 April II Technisch examen AVRO RJ100 gehaald!

Het is even stil geweest qua updates maar er is weer nieuws. Vanochtend stond ons technische examen over de AVRO RJ100 op het programma. Het resultaat mag er zijn na al dat gestudeer, +/-95% gemiddeld!

Even vanaf het begin. We zijn als klas ondergebracht in het Hilton op Manchester airport. Er zit totaal 7 man in mijn klas, drie van Oxford (incl. mijzelf), twee van een andere school en twee 'oude' BA Connect Embraer 145 captains die overstappen naar de RJ100. We hebben nog niet echt de mogelijkheid gehad om elkaar te leren kennen omdat we alleen maar in de boeken en achter de laptop hebben gezeten vanaf dag 1. De afgelopen twee weken waren nou niet echt de prettigste weken die ik me kan bedenken. Het tempo ligt moordend hoog en de hoeveelheid werk is echt schrikbarend. Vaak ook lange en intensieve dagen met weinig slaap/rust. Ik geloof dat ik maar twee of drie keer m'n hotelkamer uit ben geweest voor iets niet typerating gerelateerds. Ons programma week in de eerste week iets af van het standaard model omdat wij op dinsdag begonnen ipv op de maandag. Die maandag wordt normaal gebruikt als introductie en je begint dan ook niet met het volle les programma. Omdat wij die dag misten moest dit gedurende de week worden ingehaald, naast je reguliere lesprogramma. Iets was je er niet bij kunt hebben! Eigenlijk zou je de gehele technische fase (part 1 van 2) thuis kunnen doen en alleen op de examen dag verschijnen. Het is namelijk allemaal op je laptop (CBT) en meer heb je niet nodig. We kregen gelukkig wel een hardcopy van het CBT programma maar dat is meer om je revisie sneller te laten verlopen. Je komt dus elke dag binnen, start de laptop, zet de koptelefoon op en tegen de avond zet je hem weer uit. Er is wel een instructeur in het pand aanwezig, maar die zit niet in het lokaal. De indeling van de dag mag je verder zelf bepalen zolang je je programma van die dag maar af hebt. De CBT doorloopt een bepaalde volgorde van onderwerpen waar je niet van af kunt wijken. Denk aan, Engines, Emergency equipment, Performance, Basic instruments, Electrics, Hydraulics, Fuel en Air supply. Er zijn zo nog een twintig tal delen waar je doorheen geloodst wordt. Verder krijg je elke dag een set huiswerk (open) vragen die de volgende dag behandeld worden in een vragen uurtje. Dit schijnt ook een vereiste van de UK CAA te zijn. En daarna begin je je dag programma. Meestal eindig je rond 1630, doe je s'avonds nog een dik uur die vragen en dan begint het leren van wat je die dag gedaan hebt tot een uurtje of 2300 a 2330. In de eerste week is het gewoon proberen te overleven en de tweede week geeft iets meer ruimte om adem te halen. In de eerste week worden ook de echte grote onderdelen/systemen behandeld en de tweede week is vooral veel subsystemen.

Dit examen is wel het zwaarste gedeelte van de groundschool. Morgen hebben we vrij en daarna staan de lessen performance en FMS op het programma. Daar krijgen we ook weer een toets over (part 2 van 2) en die resultaten worden opgestuurd naar de CAA als deel van mijn license/typerating. Volgende week donderdag staan de fire en wet drills op het programma. Ook nog zijn er cursussen gevaarlijke stoffen en CRM (omgang met mensen/crew) die ergens tussendoor worden gegeven. Vrijdag 4 mei vlieg ik in alle waarschijnlijkheid met FlyBe naar huis in Edinburgh. Nu eerst even genieten van wat welverdiende rust. Zo even snel douchen, wat eten en dan met de gehele klas naar de pub om dit resultaat te vieren! En iedereen is geslaagd dus iedereen heeft het dik verdient...