Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
-Zondag 28 Mei II Lekker weekje + Scottsdale Gunclub

Nog drie weekjes in Arizona! De tijd gaat hier echt snel. Lijkt soms wel op de groundschool. De afgelopen week was nogal druk dus de site updates kwamen even niet uit. Maar ik heb wat materiaal in de bewerking zitten. Dus er komt wat aan. Afgelopen week veel gevlogen. Het schijnt hier in de maanden april en mei nogal winderig te zijn, nou dat klopt. Soms lijkt het wel op de UK. Helaas weet ik het cijfer van mijn PT1 nog steeds niet. Hopelijk weet ik het a.s. woensdag. PT2 staat al voor vrijdag of zaterdag op het programma. Daarna nog twee weken (!) op een nieuwe kist vliegen. De Arrow. Een kist met een verstelbare prop en een intrekbaar landingsgestel. Dus als alles goed gaat ben ik over drie weken commercieel piloot! Hopelijk zijn de problemen hier met examinatoren tegen die tijd geheel opgelost. Er zijn nu een aantal examinatoren van buitenaf aangetrokken vanwege de drukte. Helaas kennen die de syllabus van Oxford niet dus dat geeft momenteel veel problemen met het beoordelen. Maar dat speelt al een goede week en er wordt momenteel aan gewerkt. Dus ik denk dat dat wel goed zit.

Afgelopen zaterdag stond ik helaas laat schema en de wind pakte s' middags op waardoor ik m'n vlucht moest annuleren. Maar het toppunt van deze week waren mijn nachtvluchten. In totaal moeten we volgens de syllabus 4 uren (actual airtime) s'nachts vliegen. En wat was dat ontzettend gaaf! Echt het mooiste wat ik ooit heb gedaan. Ik heb al m' n nachtvluchten in een nacht kunnen doen. Rond 2100 vertrokken we richting Ryan, net ten westen van Tucson. Dat is ongeveer een uur vliegen vanaf Scottsdale. Olly ging mee als backseater die nacht. De eerste bestemming was Tucson Int. We kwamen tegelijk binnen met een American Airlines MD80. Op hetzelfde moment waren ze boven de stad een vuurwerk show aan het geven. Dat staat op tape en is echt een heel mooi gezicht! Op Tucson een touch 'n go kunnen doen. Omdat het na 2200uur was mochten we niet in het circuit blijven dus zijn we naar Ryan gegaan voor de touch 'n go's. Ryan is na de opening hours uncontrolled. Dat wil zeggen dat er geen ATC is en dat de airport/baan verlichting pilot controlled is. Drie keer klikken (binnen vijf seconden) is verlichting op low, vijf keer is medium en zeven keer is high. Na de touch 'n go's zijn we weer vertrokken naar Tucson Int. Hier zijn Aziz en Olly uitgestapt, de kist ge-refueled en ben ik voor mijn solo night flight naar Ryan gevlogen. Hier 7 touch 'n go's gedaan in je uppie, rond 0030, is echt gaaf! Op de terugweg naar Tucson werd ik geklaard om te landen op baan 11R(echts). En baan 11L(inks) is de commerciele baan. Dus toen aan de toren van Tucson gevraagd of ik baan 11L mocht hebben en dat was geen probleem. Die baan heeft een andere soort verlichting en is veel breder en langer dan de rechter. En het heeft zogenaamde lead-in lighting. Dat is een serie van witte strobe lights die je naar de baan leiden. Heel leuk om te ervaren. En ik heb echt nog nooit zo'n goede landing gedaan. Heerlijk! En deze staat gelukkig ook op video dus verwacht hem in het aankomende filmpje. Toen de reeds slapende Aziz wakker gemaakt en rond 0200 weer vertrokken richting Scottsdale. De terugweg hebben we gevlogen volgens de GPS. Hier een flightplan in geladen en je hoeft alleen nog maar het lijntje op je scherm te volgen. Het leuke aan de terugweg is dat je recht over Phoenix Sky Harbor komt rond 0245. Dus qua commercieel verkeer is het dan erg rustig en is het soms mogelijk om daar een touch 'n go te doen. Snel even een verzoek om een touch 'n go gedaan en voor je het weet hang je voor baan 08 op Sky Harbor. Compleet met ATC vectors (koers vliegen) en hoogte restricties. Echt heel leuk om te doen. En ik was ook blij dat het mocht van de verkeersleiding. Rond 0315 waren we weer terug op Scottsdale. Ik zou dit voor geen goud gemist willen hebben. Het is niet iets waar we op getoetst worden maar het is o zo leuk om te doen. Ook even mijn dank aan Ollie voor het camera werk die nacht. Thanks!

De volgende (eigenlijk zelfde) dag stond ik weer op het schema maar vanwege de wind heb ik die vlucht meoten annuleren. En zo erg was dat eigenlijk niet op dat moment. De volgende dag zijn we met 9 man in de Expedition gestapt en naar de Scottsdale Gunclub gereden. Echt iets wat je hier gedaan moet hebben. En het is nog redelijk te betalen ook. In totaal hadden we 4 banen afgehuurd. Iedereen had een ander geweer gehuurd zodat we ze onderling uit konden wisselen. Na de veiligheidslezing was het ieder voor zich op de (indoor) baan. Ik had de wel bekende M14/16 (volgens mij M16?) semi-automatisch rifle gekozen. Dezelfde die de US army ook gebruikt heeft. Tegenwoordig gebruiken zij de automatische M16. Richie was zo 'slim' geweest om de krachtigste handgun te huren die te krijgen was. Wat een wapen, echt totaal achterlijk. Ze zeggen dan ook dat het enige nut van dat wapen in Alaska ligt. Tijdens het grizzly bear jagen. Voor de rest is het echt enorm overpowered. Je moet ook vuren onder begeleiding. Zegt genoeg denk ik. Voor zijn eerste keer schoot hij verbazingwekkend goed want dat ding geeft een allemachtige kickback. En een oorverdovende knal. Echt niet normaal. Na wat handguns afgevuurd te hebben kon ik aan de slag met mijn M14. Het heeft een magazijn van 30 kogels. Ik had in totaal 100 kogels extra gekocht voor 25 dollar. De precisie is echt verbazingwekkend. En de kickback was gelukkig niet zo erg als die van Richie. Een erg leuk geweer om mee te schieten. Zie de foto! Twee en half uur verder zijn we gaan shoppen voor een barbeque. Lekker aan het zwembad gezeten met wat eten en een biertje. Was erg gezellig. Blijkbaar is iedereen, ik ook dus, in het zwembad beland. Hoe? Ik heb geen idee. Olly ging er met telefoon en passpoor en al in. Rond 2200 werden we vriendelijk verzocht om het zwembad te verlaten. Daarna nog in Devils Martini beland tot een uur of 0200. Toen was het ook wel mooi geweest. Morgen (maandag) is het memorial day en is amerika vrij. De planning is dat we gaan tuben.

De foto's

De cockpit at night op Tucson. Alle verlichting staat op max.

De Archer cockpit van N965WC, met in dit geval een dubbele GPS.

Gefueled en wel. Klaar voor mijn nacht solo naar Ryan.

Tucson tower by night. Tezamen met de Executive Terminal.

'Mijn' M16 in de zwarte koffer. Een extra 3 rondes van 20 kogels en de targets.

De safety briefing. In de zwarte koffertjes op tafel zitten de handguns. Verder krijg je oorkleppen en een safety bril. Daarnaast zijn earplugs ook geen overbodige luxe.

Op de shooting range.

Echt zo leuk! Best een kick zo'n M16. Thanks to Harold voor de foto's.