Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
- Maandag 08 Mei II Een dag uit het leven van...

Het leek me wel een aardig idee om jullie te laten weten hoe mijn gemiddelde (vlieg) dag er zo'n beetje uitziet. Helaas geen foto's en film maar misschien dat er een follow-up van een andere dag komt met wat materiaal. Maar dat later.

Afgelopen zaterdag neem ik even als voorbeeld. Niet 100% representatief maar het komt in de buurt. Het wekkertje gezet om 0615 om even met Marije op de webcam te gaan voordat ik zelf weg moest. Zij was de dag ervoor weer thuis aangekomenvan haar vakantie hier dus even bijpraten kan dan nooit kwaad. Ik moest de bus pakken van 0910 richting de luchthaven. Dus ik had s'ochtends ook nog even tijd zat om een hotel ontbijtje te pakken. Dit stelt niet zo heel veel voor maar zonder koffie geen begin aan de dag. Om 0920 op de luchthaven om een briefing bij te wonen over de aankomende Navigation vluchten. Het gaat dan over procedures, regeltjes en papierwerk. Als je geen papierwerk wilt moet je niet in de luchtvaart zijn. Het hoort er nou eenmaal bij. Niet iedereen kon bij de briefing aanwezig zijn omdat sommige moesten vliegen. Deze briefing duurde ongeveer 2 uur. Een goede timing voor diegene die de early afternoon vluchten moesten doen. Waaronder ik en Harold dus. Dus na de briefing intekenen in het systeem, (genaamd Blue One) mass & balance gedaan en nogmaals ergens anders ingetekend en 'gemachtigd' om te vliegen. Je moet je vluchten intekenen in een boek en de dienstdoende Duty Instructor tekent je dan af. Ga je solo dan moet je je logboek en FAA medical certificaat laten zien. Eventueel kan er ook om je mass & balance gevraagd worden. In je logboek komen in de loop van tijd stickers die aangeven dat je gemachtigd bent voor een onderdeel/vliegtuig. Rond 1200 moesten we airborne gaan, dus dat gaf ons een half uurtje om de briefing van onze instructeur te doen over de aankomende vlucht, AP25. Genaamd Navigation 1. Hierbij moet je een route uitzetten die je gaat vliegen. Dan bepaal je de koers (heading) die je gaat vliegen, snelheid en hoogte. Bij het bepalen van je koers hou je natuurlijk rekening met de wind. Via een aantal berekeningen kom je dan op een koers uit die je in het vliegtuig moet vasthouden om precies op je bestemming uit te komen. Rond 1200 gingen we airborne in een Warrior, N5950K. Onze bestemming was de luchthaven Wickenburg, oost-noord oost van Scottsdale. Ongeveer 30 minuten vliegen met 90 knopen. Harold vloog heen en ik mocht lekker achterin mee hobbelen. Zat weer een paar keer met mn hoofd tegen het dak vanwege de thermiek. Je blijft wel wakker zo... We waren beiden nog nooit die kant op geweest dus dat was een goede ervaring. De luchthaven van Wickenburg is erg klein. Piepklein (5000ft) baantje met ook nog eens construction werk aan de baan. Dus dat was wel wennen om zo'n klein baantje voor je te zien na gewend te zijn aan de runway in Scottsdale. (+/-8200ft)

Harold zette hem netjes neer en toen konden we eindelijk even de benen strekken op de apron daar. Onderweg ook nog een aantal dustdevils gezien. Gewoon erbij uit de buurt blijven dan is er niets aan de hand... Het nadeel was dat we zwaar waren en dat de baan een upslope heeft (loopt omhoog in de takeoff richting) wat je prestaties niet ten goede komt. En de wind werkte ook niet echt mee. Maar het meeste van de tijd was baan 23 toch in het voordeel om te gebruiken. Ondanks die upslope. Nu ook voor het eerst een takeoff gedaan met flaps 10 ipv geen flaps. Je accelereert wel iets langzamer maar je hebt wel meer lift. Dus je kan met een iets lagere snelheid roteren. 60 knopen ipv 65. Stonden we klaar voor takeoff kwam er een twin turboprop aan die in de go-around ging op nog geen 200ft hoogte achter me. Ik snap nog niet waarom hij mij zo laat zag. Toen throttle vol open, rem erop en wachten tot de toeren gestabiliseerd waren op z'n max. Neem van mij aan dat die acceleratie langzaam leek en dat het einde erg snel dichtbij kwam. Net voor het einde geroteerd en toen het volgende probleem. Er liggen wat heuvels in het verlende van de baan die als je geen klimvermogen hebt niet meehelpen. Letterlijk door de vallei (erg krap!!)om daar snelheid en hoogte te pakken. Jammer dat ik het niet op tape heb want het was geen pretje. Boven de luchthaven in een spiraalvorm hoogte gewonnen door net als een zweefvlieger de thermiek te gebruiken. Dat schiet tenminste op. Toen weer naar Schottsdale gevlogen om op baan 21 te landen. De kist klaargezet voor de volgende klant en het papierwerk gedaan. Gevolgd door een de-briefing. Uiteindelijk rond 1530 klaar met de vlucht. En mijn volgende vlucht was op 1535 geplanned op een Archer. Een Mission Impossible dus. Ik had twee vluchten achter elkaar dus daar heb ik toen een (1) vlucht van gemaakt. Scheelt altijd weer wat tijd. Het onderdeel van beiden vluchten (solo's) was hetzelfde dus dat was geen probleem. Om 1605 airborne richting de north east practise area om de stalls, steep turns, turns around a point en PFL's te oefenen. PFL staat voor Practise Forced Landing. Omgaan met noodsituaties dus. Wat moet je doen als je motor er ineens mee stopt? Dat soort werk.

Na dit veelvuldig geoefend te hebben weer koers gezet richting Scottsdale om wat touch 'n go's te doen. Landingen en circuitjes oefenen kan immers nooit kwaad. Na een poosje werd het wat druk met jets en andere kisten die touch 'n go's aan het doen waren. Zie het filmpje voor deze sessie. Achteraf waren de landingen beter dan ik tijdens het vliegen meende. Na 5 landingen zat mijn airborne tijd erop en was het tijd om de kist weer in te leveren. Het liep richting 1820 dus de dag was lang genoeg. Toen wederom het papierwerk van deze vluchten gedaan, zowel Blue One, mn eigen flightreports als het uitteken boek bijgewerkt. Uiteindelijk tijd voor koffie om 1845. Nog een kwartiertje in de avondzon gewacht op de bus naar het hotel. s'Avonds nog even snel wat gegeten met Richie en Olly en de video van deze dag bewerkt om op de website te zetten. Om 1130 de oogjes gesloten. De volgende dag was en vrije dag dus het uitslapen kwam niet ongelegen. Kortom, een goede 17 uur verder, drie vluchten weten te doen en een leuk stukje voor op de website gemaakt. Een geslaagde dag zeg maar... maar wel slopend...