Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
- Donderdag 21 September II Nu wordt het interessant

Deze week Bournemouth en Bristol Filton bezocht. Beide vluchten via de airways. Wat inhoudt dat je met London Control praat of in het geval van Bristol Filton met Bristol Radar. Vooral Bournemouth is gaaf. Het is een vlucht van 40 minuten in bijna een rechte lijn naar het zuiden. Ondertussen vlieg je van het baken Compton (CPT) naar Southampton (SAM) via de airways. Je zit dan op Flight Level 80 ( +/- 2.6 km hoog) in het luchtruim van London en praat je met dezelfde controller als bv een Virgin Atlantic 747-400, Air India 747-400, American 777 of een van de vele British Airways kisten die je op je headset hoort. Echt super gaaf. Bij binnenkomst op Bournemouth een radar vectored ILS approach gedaan. Dan stuurt de controller je richting de ILS met koers en hoogte veranderingen. Het was aardig winderig wat het best trickie maakte. Verder nog een Ryanair 737-800 laten wachten bij binnenkomst. Hij stond te wachten voor takeoff naar Girona, Spanje. Hij zal wel gedacht hebben... Een beetje jammer dat ik hem zelf niet heb kunnen zien. Na de go-round zijn we visueel teruggevlogen naar Oxford.

De volgende dag was het wederom simtijd. En nu voor de route naar Bristol Filton met een uitwijking naar Glouchester. ( lees Gloster) De volgende dag vlogen we die vlucht in het echt. We deden een radar vectored ILS, een low approach & go-around, een EFATO (Engine Failure After Takeoff) gevolgd toen een uitwijking naar Glouchester. Daar een single engine NDB (Non Directional Beacon) hold gedaan gevolgd door een NDB/DME approach op runway 21. Allemaal zogenaamde non precision approaches. Nog steeds alles op single engine. De workload in de cockpit is echt enorm hoog. Natuurlijk omdat alles single pilot gevlogen wordt maar vooral omdat alles zo dicht op elkaar zit. Na de EFATO vanaf Bristol Filton is het maar +/- 25 mijl totdat je de hold ingaat op Glouchester. In die tussentijd moet je de nodige navigatie middelen identificeren, klimmen naar je gegeven hoogte, juiste koers vliegen, checklists doen, praten met Bristol ATC, 5 minuten weg van Glouchester moet je contact hebben met hun ATC en toestemming voor de hold en NDB/DME procedure vragen, het Glouchester weer opvragen en met die gegevens de holding die je gaat vliegen uitrekenen. Kortom erg druk. Het weer was echt super op kruishoogte maar daaronder dus niet. Lage bewolking, veel wind, lichte regen en soms erg turbulent. Zo zeer dat net op het moment dat ik wisselde van stoel (tijdens backseaten van Ollie) we in turbulentie kwamen en ik met mijn hoofd gezellig het dak kopte. Het zal een grappig gezicht zijn geweest want Ollie keek net om en had gelijk een grote grijns op zn gezicht. Beetje jammer. Ik heb zijn vlucht gefilmd dus ik zal kijken of ik hier een filmpje van kan maken. Dat moet ik nog effe aankijken. Het internet hier is nog steeds erg onbetrouwbaar en ik heb nu een limiet van 48mb per dag aan download. Niet ideaal dus!

Dave was verder tevreden over mijn vlucht en ik ook. Hier en daar de nodige schoonheidsfoutjes maar de belangrijkste dingen gingen lekker, ondanks de condities. Die schoonheidsfoutjes strijken we er wel uit. De volgende dagen totaan het weekend wordt er alleen maar gesimmed. En waarschijnlijk de week erop ook. We hebben een keer zoveel sim sessies als echte vluchten dus we gaan alle IR routes eerst oefenen om aan het einde zo'n 5 vluchten achter elkaar te doen gevolgd door je 170A en je IR. Dan heb je gewoon wat meer ervaring in die kist net voor je IR. En daar ben ik het helemaal mee eens! In totaal moet ik nu nog 7 echte vluchten doen. Exclusief mijn 170A en IR. Als alles volgens plan gaat moeten we hier weg kunnen zijn over 5 weken. Daarom was het jammer dat ik vandaag gecancelled werd vanwege verschillende stroomstoringen op de luchthaven. Ik zat net 15 minuten in de sim toen het donker werd. Toen weer alles opnieuw opgezet en weer vertrokken. En 15 minuten later ging weer alles uit. Dat was in totaal al de 4e maal die dag! Toen hebben we er maar een punt achter gezet. Gaf gelijk de gelegenheid om even lekker buiten te zitten in het zonnetje met een starbucks coffee! Het is echt super weer hier, alleen waait het best pittig. Je moet toch wat te klagen hebben. Over een uurtje gaan we, net zoals gisteravond, een potje voetballen. Je moet toch wat he...

Ik heb nog even wat foto's bij elkaar gesprokkeld. So enjoy...

Bournemouth Airport. Het commerciele gedeelte zie je linksbovenin. Onderin staat een paar oude 747's en 737-200's van European Aircharter van Paul Stoddart. Helaas alweer bijna ten ziele... Zijn volgende airline in Australie is al wel ziele.

Het commerciele gedeelte van Bournemouth. Dit kunnen we natuurlijk even uitlichten...

...zoals hier. Een Thomsonfly.com 737-500, een nieuwe (op dat moment) Ryanair 737-800 en een Air Contractors ATR72-500.

Een groot deel van de European Aircharter vloot geparkeed op Bournemouth.

Bournemouth city.

Oxford is niet vies van Biz-jets. Hier een geparkeede Gulfstream III.

Dassault Falcon 50EX van Jet Alliance. Schijnt nogal veel in Cannes te komen.