Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
- Dinsdag 20 Februari II Weekje Nyenrode

Week 7 stond in het teken van de cursus Basic Airline Management op de Nyenrode Business Universiteit. (een hele mond vol...) Dit is een nieuwe cursus die is ontworpen tezamen met EPST. Nieuwe studenten van EPST krijgen deze cursus standaard maar voor onze generatie was hij nog optioneel. Van de oude garde waren Niels, Stefan, Ernst, Stevie en ik aanwezig. Het zijn lange dagen van 0900 tot 2130 met twee seminars per dag (elk 3 uur) en daarnaast speel je nog het 'Airline game'. Dit is een simulatie waarbij je als groepje een kleine luchtvaartmaatschappij overneemt en deze over een periode van 10 kwartalen probeert te laten overleven. Overleven noem ik het omdat je van groeien niet kan spreken, tenzij je achteruitgang ook een soort van groei vindt. Afijn, iedereen (5 groepjes) zit in dezelfde situatie en met dezelfde data speel je tegen elkaar en de computer. Ieder kwartaal neem je als leidinggevende je beslissingen zoals je die in het echt ook zou maken/ kunnen verwachten. Er zitten echt veel variabelen ingebouwd wat alles redelijk gedetailleerd maakt.

Wij als groep 5 werden uiteindelijk 2e omdat een andere groep meer 'constant' was. Maar of dat nou ondernemerschap is blijft ook de vraag. Wij namen soms best grote risico's en na 4 kwartalen gooiden wij het roer volledig om omdat iedereen hetzelfde deed (op 1groep na dan) en de markt te mat was, dus wij gingen verder als low cost maatschappij. Ons marktaandeel steeg flink en de verliezen (die iedereen leed) namen extreem af. Goede keuze dus, zeker toen in een van de moeilijkste kwartalen van het spel we bijna (heel close) winst wisten te maken! Uitendelijk maakten we enorm veel winst en ook het marktaandeel, bezettingsgraad, klant tevredenheid en de prijs van de aandelen gingen door het dak. Al met al een hele leuke simulatie omdat je merkt dat je tegen de andere groepen speelt en je die ook echt kunt beconcurreren. Alles wordt (althans dat wordt door iedereen geprobeerd...;-) met de grootste geheimzinnigheid gedaan en uitgedacht. En soms moet je net even iets slimmer / sluwer zijn dan je concurrent om ze goed te kunnen bespelen. (zeg ik het zo goed groep 5? ;-) )

Het is een leuke, gezellige week geworden. Vriendelijke mensen en mooie faciliteiten dragen alleen maar bij aan deze week. Natuurlijk zijn er seminars die je minder liggen maar over het algemeen is het een leuke en interessante week. Iedere avond wordt rond 2130 afgesloten met het inleveren van je data bij de leiding en daarna gezellig met zijn allen de Plesman bar (meen ik) in, om sommige net dat extra biertje te geven zodat ze wel gaan praten en jij de gewenste info loskrijgt. Alles is immers geoorloofd...

De laatste dag wordt afgesloten met een gastspreker en de uitreiking van het certificaat gevolgd door (wederom) een gezellig biertje in de bar. De gastspreken van deze cursus was de 'Director of Alliance van KLM/Air France'. Ik ben helaas zelf niet aanwezig geweest op deze dag in verband met een begrafenis, maar het moet best interessant geweest zijn. De dag ervoor was er nog een gastspreker, tevens vlieger op de 737, van de KLM. Al met al een waardevolle en leuke cursus!

Momenteel is het rustig aan het front maar mocht er groots nieuws zijn dan zal ik het plaatsen op mijn site. In de tussentijd zal het rustig blijven ben ik bang. But, stay tuned... Bij deze nog even heel veel succes gewenst aan de twee nieuwe EPST klassen (AP272 en 275?) met wie wij op Nyenrode zaten. Even volhouden en voor je het weet mag je naar de states! Succes allemaal...!

De Nyenrode Business Universiteit, althans een gedeelte ervan.

Spreekt voor zich denk ik...

(met dank aan Sacha voor de foto's)