Frans @ Oxford  

 
 
    Terug
 
- Dinsdag 04 Juli II Terug in de UK. Eerst de First Officer Fundamentals. (FOF)

Na de schitterende tijd in Arizona is het weer met beide benen aan de grond in de UK. Letterlijk eigenlijk. Ik had de mazzel om 10 dagen weer lekker thuis te zijn en ook wat 'quality time' met Marije door te brengen. In die tijd even heerlijk eruit geweest en met z'n tweeen een weekendje naar Groningen en Assen geweest. Helaas vliegt de tijd thuis en was het al zondag 02 juli voordat je het door had en dan zit je alweer in het vliegtuig naar Engeland. s'Ochtends vroeg (0825) met de KL1007 naar Heathrow vertrokken. Weer bepakt en afgeladen staan te wachten, in de hitte, op de bus naar Oxford. Harold had gelukkig na een uur wachten ook zijn koffer gekregen op Heathrow nadat deze niet op de vlucht zat. Rond 1200uur dan toch eindelijk op de kamer. Dit maal zitten we in de zogenaamde East Wings van Lanffordhall. Zeg maar het goede gedeelte van Langfordhall. In de West Wing is het ieder voor zich in het domein van de Algerijnen die daar zitten. Daar zit echt letterlijk niets meer vast zoals het was. Blij dus dat ik aan deze kant zit. Niets verkeerds hoor over de Algerijnen maar ze houden er een andere lifestyle op na. Al het meubilair in mijn kamer lijkt wel nieuw te zijn. Het tapijt is schoon en spotless. Echt een super kamer. Ik zit op de tweede verdieping met uitzicht op een set bomen die recht voor m'n raam staan. Ik zie dus alleen mar groene blaadjes. Echt top, niemand kan naar binnen gluren en ik heb nooit last van de zon! De zon is rond 1000uur helemaal van mijn kamer af en komt ook niet meer terug. Wat inhoudt dat de temperatuur overdag best te doen is. Als je aan de andere kant zit heb je eigenlijk de gehele dag de zon vol op je kamer staan. Het enige nadeel aan deze kant is dat de toegangsweg naar het bedrijvenpark en de luchthaven recht voor m'n deur loopt wat veel lawaai van het verkeer geeft. Maar daar begin ik nu al aan te wennen. Liever dat dan de zon en de hitte. Die zondag in de namiddag even een filmpje gekeken met Bram, Harold en Niels. Zondag avond vroeg gaan slapen omdat je toch best moe wordt van zo'n dagje reizen. Ondanks dat het een klein reisje was.

Maandag begonnen met de FOF. De FOF is bedoeld om je klaar te stomen voor je latere baan in de luchtvaartwereld. De eerste vier dagen worden gegeven door een team (6 mensen) van British Airways. Zij verzorgen een soort 'verkorte' CRM cursus.. CRM staat voor Crew Resource Management. Dit is het 'nieuwe' walhalla van de luchtvaart. Dit soort cursussen worden al 10/15 jaar gegeven om de airsafety (belangrijkste doel) te verbeteren. Straks krijgen we bij je eerste werkgever ook weer een dergelijke cursus. Dit is een wettelijke verplichting. En gelukkig ook omdat het een nuttige cursus is. Die mensen die dus die cursus aan ons geven zijn allemaal BA (British Airways) Captains en First Officers (senior) op de Boeing 747-400 of A320 series. Allemaal met een flinke geschiedenis. Eentje is sinds een jaar met pensioen maar de rest vliegt nog steeds. Sommige hebben tegen de 15000 vlieguren, dus het zijn geen groentjes meer. Zij geven dit soort cursussen tegenwoordig ook, als proef, aan ziekenhuis personeel. Ze behandelen onderdelen als, teamwork, Conflict Management, CRM, het geven van Feedback, 'a day in the life' wordt beschreven, Notechs (Non technical skills), Behaviour etc... En dit is alleen maar in de eerste twee dagen. Zoals je al ziet worden er echt veel verschillende onderwerpen behandeld. Omdat de 6 mensen die dit geven zoveel ervaring hebben kunnen ze de theorie aanvullen met praktijkvoorbeelden wat het allemaal wat tastbaarder maakt. Het is zeker interessant om de verhalen te horen en veel dingen zijn zo voor de hand liggend dat je er nooit bewust bij stil hebt gestaan. Het 'opent' dus je ogen op veel vlakken. Sommige dingen zijn ook zeer waardevol om even bij stil te zijn. Hoe geef jij straks als 'groene' first officer op de A320 kritische feedback aan je captain die ook nog eens een zeer ervaren examinator is? Wat is het effect van body language op een flightdeck? En hoe compenseer je dit verlies? Hoe ga je met cabin crew om als je 8 uur vertraging hebt? Wat verwacht een captain/company van jouw als 'second in command'? Zo kan je nml. ook genoemd worden ipv First Officer. Hoe schat je de persoonlijkheid van je captain in en wat voor persoonlijkheid ben je zelf? Hoe behandel je een eventuele 'botsende' persoonlijkheid van de captain? Aardig wat vragen dus. Omdat er praktische voorbeelden worden gegeven van de instructeurs is het makkelijker om je in te leven in de situatie. Nog twee dagen en dan zit dit deel van de FOF erop. Dan over op Airline Economics en een Accident Investigation. Hierbij moeten wij een ongeval bestuderen en onze bevindingen en aanbevelingen/conclusies presenteren aan een aantal Oxford mensen en een nieuwe klas. En dit alles volgens de info die we in deze twee weken gehad hebben. Aan het einde van deze twee weken krijgen we onze gouden Wings en twee gouden strepen! Maar er is nog veel te doen...

In de tussentijd even een aantal foto's van de KLM vlucht naar Heathrow en een foto die m'n vader maakte op mijn vertrekdag.

Base turn ten westen van Heathrow voor landing op baan 09R.

Short finals voor baan 09R.

Achteraf even de cockpit in geweest en een praatje met de crew gemaakt. Ze hadden er echt zin in die morgen. (serieus) Heerlijk om een beetje humor en enthousiasme te horen zo vroeg op een zondag. Tof jongens... succes op de A330.

En de speciale foto...

KLM F100 in de problemen

This KLC F100 had a fuel leak on takeoff and was spraying large amounts of fuel as long as I could follow her! I know it looks like it's dumping fuel but It's not. After this there was no departing traffic for about 15 minutes as the fire department checked the runway.

Foto: Reyer Zwart